روانشناسی رنگ ها
رنگها علاوه بر زیبایی ظاهری در تنظیم نور نیز مؤثر واقع میگردند. رنگهای تیره نور را به خود جذب میکنند و رنگهای روشن نور را انعکاس میدهند و سبب بازتاب آن میشوند.همچنین رنگها میتوانند بر احساسات ما تأثیر گذار باشند احساسات مختلفی چون هیجان، شور و شادی، آرامش، غم و..
شناخت رنگها و استفاده درست و بجا از آنها یک هنر محسوب میشود و با بکارگیری درست تئوری رنگها در دکوراسیون داخلی میتوان آن را به گونهای طراحی کرد که بر احساسات افراد تاثیر مثبت گذاشته و احساسات را مدیریت کند.
رنگها براساس احساساتی که انتقال میدهند به دو رده گرم و سرد تقسیم میشوند. رنگهای گرم حس گرمی و هیجان را به انسان القا میکنند و رنگهای سرد احساس خونسردی و آرامش .نیمهی قرمز رنگ چرخهی رنگ را رنگهای گرم و نیمهی آبی رنگ آن را رنگهای سرد تشکیل میدهند..
عموما طراحان داخلی، رنگ هایی را انتخاب می کنند که علاوه بر جاذبه زیبا شناختی، جاذبه عاطفی را نیز بیشتر میکند. به این صورت که رنگ ها را به سه دسته رنگ های فعال و غیرفعال و رنگهای خنثی تقسیم بندی می کنند.
رنگ های فعال، شامل قرمز، زرد و نارنجی هستند. قرمز، رنگ پر شور و هیجانی ست که سیستم عصبی بدن را به دلیل شدت و عمق این رنگ ها تحریک می کنند. در حقیقت طراحان این دسته از رنگ ها را به عنوان رنگ حاشیه یی استفاده می کنند .همچنین رنگ زرد میزان شادی را در افراد افزایش می دهد، و البته طراحان معمولاً از این رنگ استفاده نمی کنند اما برای رنگ نارنجی، در صورتی که به شکل متعادل استفاده شود، می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس گردد.
رنگ های سبز، آبی و بنفش از جمله رنگ های غیر فعال محسوب میشوند که تاثیر آرامش بخشی روی سیستم عصبی ایجاد می کنند. رنگ سبز، فضای کوچک را در ظاهر بزرگ تر جلوه می دهد و رنگ غالب در طبیعت بحساب میاید. رنگ آبی نیز اندازه ظاهری فضا را در دکوراسیون افزایش می دهد و دارای یک اثر آرام بخش ست. اما استفاده بیش از حد آن احساس سردی و بی تفاوتی را بوجود می اورد. رنگ بنفش خیال انگیزی را پرورش می دهد و باعث آرام شدن سرشت انسان می گردد.
همینطور رنگ های سیاه، سفید و خاکی در رده رنگ های خنثی میباشند. اگر رنگ سیاه به میزان متعادل استفاده شود بسیار برازنده خواهد بود در غیر این صورت دلسرد کننده است و ممکن است باعث افسردگی شود. رنگ سفید احساس پاکیزگی را منتقل می کند و طراحان از رنگ سفید برای ایجاد هارمونی و تعادل در کنار رنگهای دیگر استفاده می کنند. رنگ قهوه ای احساس آرامش و راحتی خیال را میرساند اما باید با ترکیب رنگی فعال و یا غیرفعال همراه شود زیرا در غیر اینصورت احساس خستگی را به دنبال خواهد داشت.
در مورد چگونگی انتخاب رنگ ها در رنگ آمیزی فضای اتاق ، دامنه رنگهای تک رنگ حس آرامش بخشی را القا میکنند در حالی که دامنه رنگ های مکمل تندی و شور و شوق می آفرینند. ترکیب رنگ های مکمل بهترین جایگزین برای نقاط رسمی منزل مانند اتاق ناهار خوری میباشند، و تک رنگ ها برای اتاق خواب مناسب میباشند.